728×90 – glava
728×90 – glava
15. JUNIJ – SVETOVNI DAN BOJA PROTI NASILJU NAD STAREJŠIMI

15. JUNIJ – SVETOVNI DAN BOJA PROTI NASILJU NAD STAREJŠIMI

15. junija zaznamujemo svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi. Še posebej v današnjem svetu, v katerem se vrednote in dinamika medgeneracijskih odnosov hitro spreminjajo, se moramo zavedati, da je skrb za starejše ena izmed temeljnih moralnih in etičnih dolžnosti.

Podatki kažejo, da je nasilje nad starejšimi globalni problem, ki prizadene številne države. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ena od šestih oseb, starih 60 let ali več, doživlja eno od oblik nasilja v skupnosti. Vendar pa je le eden od 24 primerov nasilja nad starejšimi prijavljen organom pregona.

Kot nam je povedala vodja dnevnega centra v Zavodu Vitica v Gornji Radgoni, Edita Dežman Predan, ima nasilje nad starejšimi številne obraze:

Obstaja pa več oblik pomoči in virov, kamor se lahko obrnejo žrtve, ne nazadnje pa tudi svojci, sosedje, znanci …, ki zaznajo nasilje:

V Zavodu Vitica ob svetovnem dnevu dodajajo še tole sporočilo:

Tudi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pripravilo nekaj gradiva za ozaveščanje o nasilju. Na njihovi spletni strani je dosegljiva zloženka Tudi starejši doživljate nasilje.

FOTO: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (zloženka Tudi starejši doživljate nasilje)

Sorodni prispevki

X